Waarom we één keer per week vis moeten eten

Nederlanders eten gemiddeld 1x per 2 weken vis. Dat gemiddelde moet omhoog, stelt het Voedingscentrum. Hun advies is 1x per week vis te eten, en dan bij voorkeur vette vis als makreel, haring, sardines of (Atlantische) zalm. Waarom?

Bescherming tegen hart- en vaatziekten

U hoort het voortdurend: vis is goed voor de gezondheid, visvetzuren (omega-3-vetzuren) zijn goed voor hart en bloedvaten. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op het krijgen van en zelfs sterven aan hart- en vaatziekten. Eén keer per week vis eten heeft al effect, zo wijst onderzoek uit.

Vitamines, mineralen, eiwit en vetten

De meeste vis (en schaal- en schelpdieren zoals mosselen en garnalen) bevat eiwit en vet en is rijk aan vitamine B12 en B6 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. In vette vis zit bovendien veel vitamine D en B2 en het bevat vitamine A. Omdat er minder bloed in zit, zit in vis minder ijzer dan in vlees.

vis

Welke vis kiest u?

Vette vis (makreel, haring, heilbot, bokking, sardines en Atlantische zalm (vooral verse en gerookte zalm) bestaat voor meer dan 10% uit vet.

Matig vette vis bevat 2 tot 10% vet. Voorbeelden zijn baars, schar, tong, tonijn, zeewolf, zeeduivel en zalm gevangen in de Stille Oceaan (de meeste zalm uit blik en diepvries komt daar vandaan). Matig vette vis telt niet mee als vette vis. 

Magere vis heeft minder dan 2% vet. Denk aan onder andere kabeljauw, schelvis, wijting en koolvis. In de Schijf van Vijf tellen ook schaal- en schelpdieren zoals kreeft, oesters en mosselen mee als magere vis.

Gepaneerde vis of vis met een beslaglaagje is een minder goede keuze. Door het krokante jasje zuigt het bij het bakken of frituren veel vet op. Kies daarom liever voor bijvoorbeeld gerookte vis in een salade of vis uit de oven.

Duurzaam eten

Het wordt steeds duidelijker hoe belastend de vleesproductie is voor ons milieu. Met name rund- en lamsvlees zorgen voor een hoge CO2 uitstoot. Door vaker vis te eten, beperken we de uitstoot van die broeikasgassen.
Helaas zorgt de visvangst ook voor veel natuur- en milieuproblemen. Er is veel overbevissing, bijvangsten zijn groot en zeebodems worden aangetast. Ook kweekvis zorgt voor milieubelasting. Keurmerken zoals MSC en ASC en de VISwijzer van het Wereldnatuurfonds kunnen helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis.
Meer informatie over het eten en bereiden van vis vindt u op de site van het Voedingscentrum.