Blijf bewegen bij dementie

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die hun hele leven voldoende lichaamsbeweging hebben gehad, minder kans hebben op dementie. Ook is gebleken dat bewegen goed is voor mensen met dementie. De dementie is hiermee niet te stoppen, maar lijkt wel te vertragen. Beweging verbetert het denkvermogen en maakt alledaagse activiteiten makkelijker. Daarom: blijf zelf voldoende in beweging, maar help ook dementerende mensen in uw omgeving. Hoe? Met deze handige tips.

  1. Neem geen ‘werk’ uit handen. Laat dementerende mensen zelf een kopje pakken, hun tanden poetsen, zich aankleden en zelfstandig naar het toilet lopen. Weet iemand niet meer hoe een bepaald voorwerp te gebruiken? Doe het voor, maar neem het niet over. Kijk of het toch zelf lukt.
  2. Stimuleer mensen (huishoudelijke) klusjes te doen. Ook stofzuigen, afwassen, aardappels schillen en tuinieren is bewegen.
  3. Ga samen een rondje lopen, en vraag familie en vrienden dit ook regelmatig te doen. Leg uit dat bewegen voor ouderen met dementie belangrijk is en dat zij hieraan kunnen bijdragen. Ook voor ouderen met een rollator is het belangrijk dat ze blijven wandelen.
    dementie wandelen  
  4. Bezoek een beweegtuin. Deze ‘actieve’ tuinen komt u steeds vaker tegen, veelal bij verzorgingstehuizen. Het doel van een beweegtuin is om ouderen (meer) in beweging te krijgen én te houden.
  5. Denk klein: kauwen is ook een vorm van bewegen. Om goed te kunnen kauwen zijn twee dingen nodig: een gezonde, pijnvrije mond en voedsel van een normale tot harde consistentie. Denk aan boterhammen of zachte broodjes en fruit. Geen vla of kauwgom.
  6. Bewegen op muziek is een simpele vorm van bewegen en ook geschikt voor iemand die minder mobiel is. Bijkomend voordeel is dat het helpt tegen onrustig gedrag, waarvan dementerende mensen vaak last hebben. Zij reageren vooral goed op vertrouwde muziek.

Meer activiteiten voor mensen met dementie zijn te lezen op de site van de Alzheimer stichting. Mocht u meer informatie willen over mantelzorg, verpleeghuizen of andere zorg gerelateerde vragen hebben, dan kunt ook altijd terecht bij uw zorgverzekering.

Lees ook

Naar buiten!
Samen sporten
Geen tijd om te sporten?
Fietsend door nederland
Heb ik een gezond gewicht?
Workouts voor een fitte zomer
Afvallen tijdens het schoonmaken
Geocaching, het nieuwe schatzoeken
Blijf in topvorm met Strava en Runkeeper

Terug