Burn-out: welke hulp wordt vergoed?

Wanneer u last heeft van een burn-out kunt u zich op verschillende manieren laten helpen. Dit hangt af van het stadium van de burn-out en uw exacte klachten. Sommige behandelingen tegen een burn-out worden vergoed vanuit de basisverzekering en andere vanuit de aanvullende verzekeringen. Wat zijn de mogelijkheden en vergoedingen?

Vergoeding van hulp bij burn-out klachten

Burn-out klachten kunnen op verschillende manieren verholpen worden. Wanneer u last heeft van deze klachten, is het in ieder geval raadzaam om eerst naar de huisarts te gaan. Een huisarts kan goed inschatten welke hulp nodig is. Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering en hier is geen eigen risico op van toepassing.

Wat goed helpt bij burn-out klachten is mindfulness. Hierbij wordt wetenschappelijke, medische en psychologische kennis gecombineerd met meditatie en yoga. U leert om te gaan met irritaties, ongeduld en onrust en u gaat meer in het hier-en-nu leven, waarbij u iets wat er wel of niet is beter leert te accepteren. Een MBCT of MBSR training mindfulness wordt vergoed vanuit alle VGZ aanvullende verzekeringen tot een maximumbedrag per kalenderjaar. Dit zijn trainingen van acht weken met wekelijkse bijeenkomsten.

VGZ heeft een gratis mindfulness coach app ontwikkeld die door iedereen gratis te downloaden is. Zeker wanneer uw burn-out klachten in een beginstadium zijn, helpt deze app goed en kan de app de burn-out klachten zelfs oplossen. Ook bij deze app staan veel oefeningen in het teken van meditatie.

Wanneer uw burn-out klachten veranderen in een psychische stoornis, kunt u door uw huisarts verwezen worden naar een psycholoog. De zorg valt dan onder psychologische zorg en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierop is wel het eigen risico van toepassing.

Verwijzing nodig?

Zowel voor de training mindfulness als de behandeling bij een psycholoog heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.

Gecontracteerde zorgverleners

Om een volledige vergoeding te krijgen is het belangrijk dat u naar een mindfulness trainer gaat die aangesloten is bij de VMBN. Heeft u een verwijzing naar de psycholoog? Ook dan is het belangrijk dat u naar een gecontracteerde psycholoog gaat om een volledige vergoeding te krijgen. VGZ heeft met veel praktijken contracten waardoor er altijd één bij u in de buurt is.

Wilt u meer informatie over zorg bij burn-out klachten? Neem dan contact met ons op via zorg@unitedconsumers.com of via 040 235 05 60. U wordt direct te woord gestaan. U kunt uw vragen aan ons stellen en wij geven u direct gratis advies. Dat is wat we doen.

Korting op uw VGZ zorgverzekering

Bij UnitedConsumers krijgt u 10% korting op de reguliere VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op de Bewuzt zorgverzekering. Hiermee bespaart u maandelijks geld op uw zorgverzekering, wat u kunt sparen of kunt besteden aan leuke dingen. Bereken daarom direct uw korting en meld u gratis aan.

Bereken uw premiekorting