Vier jij ook Opa en Oma dag?

Natuurlijk kennen we allemaal Vaderdag en Moederdag. Maar wist je dat er nog zo’n familiedag bestaat? Het is (nog) geen officiële feestdag, maar 4 juni is in Nederland Opa en Oma dag.

Het idee voor deze dag komt overgewaaid uit Amerika, waar ene Marian McQuade pleitte voor een nationale feestdag voor opa’s en oma’s. Niet alleen vond zij dat opa’s en oma’s het verdienden om een dagje extra verwend te worden: ze bedacht ook de mogelijkheid om een opa of oma te ‘adopteren’. Zo zouden eenzame ouderen vaker bezoek krijgen.

Haar idee is al bijna 40 jaar oud, maar wel heel actueel. Je hebt vast wel eens gehoord van de vergrijzing: mensen worden steeds ouder. Helaas zijn oudere mensen ook steeds vaker eenzaam. Van alle 75-plussers voelt de helft zich eenzaam, en hoe hoger de leeftijd, hoe hoger dat percentage wordt. Deze leeftijdsgroep krijgt ook nog eens te maken met verlies van hun partner of van andere dierbaren, én met meer lichamelijke beperkingen waardoor ze meer thuis zitten. Redenen genoeg om zich eenzaam te voelen, wat weer een slechte invloed kan hebben op de gezondheid.

grootouders

Even een gewetensvraag: hoe vaak bezoek jij je opa en / of oma? Misschien zegt er nu een stemmetje ‘te weinig’. Ga dan eens onverwacht op bezoek. Zijn die bezoekjes saai? Niet als je ze vraagt naar vroeger. Ouderen halen graag herinneringen op, kunnen de mooiste verhalen vertellen en je steekt er nog wat van op ook. Ook leuk: neem je opa of oma mee naar plekken waar ze vroeger graag kwamen. Wedden dat de verhalen dan écht loskomen?

Heb je geen opa en oma meer? Adopteer er een! Via de app Omapost stuur je een onbekende, eenzame oudere een kaartje. Je kunt trouwens ook je eigen opa of oma een kaartje sturen via de app. Bedenk eens hoeveel plezier je iemand kunt doen met zo’n simpele actie. Waar wacht je nog op?

PS Te laat voor Opa en Oma dag? Je hebt nog een kans: op 2 oktober is het Grootouderdag. En trouwens, opa’s en oma’s mag je op willekeurig welke dag extra aandacht geven…

Een tip voor de gezondheid: bezoek opa en/of oma en ga dan gezellig buiten de deur een bakje koffie doen. Zo bent u actief bezig en is uw grootouder weer verblijd met uw gezelschap. Een win-win situatie dus!

Lees ook

Leven met een dementerende partner

Terug